FAQS

24H D’INNOVACIÓ BARCELONA

Quin és l’objectiu d’aquest esdeveniment?

En primer lloc, les 24h d’innovació Barcelona és una oportunitat perquè els i les alumnes d’FP puguin posar acció a les seves idees, participant com a protagonistes en la co-creació de solucions innovadores a reptes de grans empreses. En segon lloc, és una ocasió única pels docents d’aprendre noves maneres d’ensenyar en entorns educatius. Per últim, permet mostrar el talent de la FP a les grans empreses punteres del teixit econòmic.

Què és la metodologia Design Thinking?

El Design Thinking, o pensament de disseny, és una metodologia que té l’objectiu principal de generar idees, partint de la comprensió de les necessitats reals de les persones per així construir solucions innovadores.

Quines empreses participen?
A l’historial de participació d’empreses trobem noms com Nestlé, Media Markt, Bayer, Vueling entre d’altres. Les empreses participants es publicaran uns dies abans de l’esdeveniment.
Quines modalitats de participació existeixen?
Aquest any les 24 hores d’innovació ofereix dues modalitats de participació: l’School Hub i la presencial.
Què vol dir School Hub?
El format School Hub fa referència a la xarxa de centres d’activitat participants. És a dir, cada centre que participi en aquesta modalitat serà la seu del/s seu/s equip/s i estarà connectat amb la resta de participants mitjançant la plataforma zoom. Una gran oportunitat per a conèixer eines útils de digitalització. Aprofiteu la facilitat del format híbrid.
Com serà la modalitat presencial?
El format de participació presencial comptarà amb 24 equips que podran gaudir del 24 hores treballant en un espai preparat exclusivament per aquesta jornada i amb tots els materials i eines per prototipar.
On se celebrarà la modalitat presencial?
Aquest any les 24h d’Innovació Barcelona es celebrarà al Design Hub Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38, 08018). Els i les alumnes d’FP i els i les docents que s’inscriguin en format presencial tindran accès durant 24 hores a l’espai.
El meu centre pot participar en les dues modalitats?
Si, cada centre pot seleccionar participar en diferents modalitats de participació. Tenint en compte que a la modalitat presencial hi ha un nombre limitat de participants i que els equips que participin en School Hub han de comptar amb shakers que els acompanyin.
En què consisteixen els premis?
Per una banda, els equips guanyadors tindran premis en clau de formacions acadèmiques de qualitat. Per altre banda, el premi al centres educatius guanyadors percebran diners per millorar les seves instal·lacions educatives amb tecnologia.
On puc trobar les bases?
En aquest ENLLAÇ trobareu el reglament de les 24H d’Innovació Barcelona.
Qui organitza l’esdeveniment?
L’esdeveniment està organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i patrocinat per CaixaBank Dualitza.

ORGANITZACIÓ

Quants alumnes ha de tenir un equip?
Els equips han de ser entre 6 i 8 components. Des de l’organització es recomana que siguin de 7, ja que els equips senars són útils per exemple per fer votacions i evitar els empats.
Quants shakers (docents) cal per coordinar un equip en format School Hub?
És recomanable que treballeu en equips de 2-3 shakers. Ara bé, no és condició indispensable, per tant, si creus que pots fer-ho tot sol, no perdis l’oportunitat de participar. Ara bé, l’equip presencialment hauria d’estar acompanyat per algun shaker.
Quants shakers (docents) cal per coordinar un equip en format presencial?
Cada equip comptarà amb un shaker (docent). Aquest shaker serà un docent que s’hagi inscrit per a participar en aquesta modalitat. A més, el 24 hores d’innovació aportarà dinamitzadors per ajudar als shakers i equips a resoldre els reptes.
Qui forma els equips?
En la modalitat School Hub, els equips els forma cada centre. Ara bé, recomanem que aquests siguin el més interdisciplinaris possible, ja que això enriqueix la propostes de solució. En la modalitat presencial, els equips seran formats per l’organització fent servir Eduteams una eina desenvolupada per l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). A tots els alumnes seleccionats se’ls enviarà un formulari de personalitat i habilitats i fent servir IA es formaran grups màximament heterogenis per a una col·laboració eficient.
De quins materials o recursos ha de disposar el centre per participar-hi?
Segons la proposta de solució al repte que donin els equips, s’utilitzaran uns materials o altres. No obstant això, per tal de gaudir de l’experiència al màxim, seria convenient ofertar a l’alumnat una ventall de materials perquè ells puguin triar. Parlem doncs, d’aplicacions web com ara Tinkercad, Google Sites o Zoom, entre d’altres. Materials fungibles com cartolines, cartró, retoladors, tisores, pegament… o eines tecnològiques com impressores 3D.
Poden haver-hi més d’un equip per centre?
En principi sí que poden haver-hi més d’un equip per centre, però això dependrà de la quantitat d’equips que participin finalment.
Què he de portar si assisteixo presencialment?
Document d’identitat per poder accedir a l’espai. Porta sac i aïllant per poder descansar quan ho necessiteu. Porteu ordinador per treballar, així com carregador tant de l’ordinador com del mòbil. Moltes ganes de gaudir!
Quins són els criteris per seleccionar als participants que assisteixen en presencial?
En el cas de superar el nombre d’assistents màxim en format presencial, la selecció es realitzarà tenint en compte l’ordre d’inscripció de l’alumnat per part dels shakers i prioritzant la participació del màxim de centres.
Podem triar el repte que volem treballar?
No, és l’organització qui s’encarrega de triar el repte per a cada equip.
Quan es diu el repte que hem de treballar?
El repte el coneixereu el mateix dia de l’esdeveniment.
Quins tipus de reptes hi trobarem?
Els reptes seran de tota mena d’especialitat com per exemple màrqueting, informàtica, salut, fabricació, electrònica, automoció o química entre d’altres. I les solucions podran ser de tota mena, des de productes, software, serveis, creacions artístiques, etcètera. No hi ha límit a la vostra creativitat i originalitat.
Durant la jornada, hi ha algun tipus de seguiment?
Sí, estarem tots connectats per videoconferència. A més, hi ha una retransmissió de l’esdeveniment perquè puguin veure-vos treballar tothom qui vulgui.

HORARI

Quan comença i quan acaba l’esdeveniment?
L’esdeveniment comença a les 9h del dijous 21 de març i acaba a les 9h del divendres 22 de març. Ara bé, les 24 hores de prototipatge compten des de les 10 h del dijous 21 fins les 10 h del divendres 22. Durant el dia 22 es realitzaran les presentacions dels projectes en modalitat presencial i es seleccionaran els finalistes de les dues modalitats i oferiran els premis als millors projectes.
El centre ha d’estar 24 hores obert?
Els centres NO han d’estar oberts les 24 hores. Les noves tecnologies permeten que una volta estigui el centre tancat pugueu continuar treballant a distància. Ara bé, viure presencialment tot l’esdeveniment és un valor afegit que recomanem.
Hi ha espais per descansar?
És imprescindible que hi hagi moments de distensió. Des de l’organització som conscients de la importància dels descansos per poder generar bones propostes de solució. Per tant, a l’horari hi haurà temps per tot. Els i les alumnes que estiguin presencialment al Design Hub Barcelona comptaran amb una sala per descansar i els shakers tindran accés a un hotel a prop de l’espai.
I a l’hora dels àpats?
Tot i que hi ha espais per menjar, esmorzar, dinar i sopar, serà cada centre qui s’encarregui de proporcionar a l’alumnat els àpats. Per a les persones que estiguin presencialment els àpats correran a càrrec de l’organització.

PARTICIPACIÓ

Hi ha requisits per participar ja sigui alumnat o professorat?
Només hi ha dos requisits. Que siguis docent o alumne/a de qualsevol família de Formació Professional i que tinguis moltes ganes de participar en una experiència única i emocionant
Què necessito per participar?
Com a docents preciseu d’un ordinador i xarxa amb els requeriments mínims per a suportar programes de videoconferència per tot el grup. Recomanem que feu servir xarxa cablejada sempre que sigui possible. A més, l’alumnat hauria de disposar d’algun recurs tecnològic com ordinador, tauleta,… per fer la recerca i/o els prototips digitals.
Qui ha de realitzar la inscripció a l’esdeveniment?
És el docent qui ha d’inscriure el equip o els equips que participaran al seu centre. En cap moment serà l’alumnat o el centre qui faci la inscripció. Recomanem que utilitzeu el correu xtec per fer la inscripció.
Hi ha alguna formació abans de l’esdeveniment?
Els docents tindran una formació prèvia a l’esdeveniment on s’explicara l’estructura de l’esdeveniment i les diferents fases que s’aniran treballant al llarg de tota la jornada. Aquesta sessió es gravarà i es farà pública. I els docents que assisteixin en presencial (shakers), tindran una formació prèvia a l’esdeveniment on s’explicara també l’estructura de l’esdeveniment i les diferents fases que s’aniran treballant al llarg de tota la jornada, així com el seu rol / responsabilitat durant l’esdeveniment.
Durant algunes hores no podré participar perquè treballo o tinc classe… això m’impideix inscriure’m?
Si ets docent, és convenient que durant tot el procés hi hagi un/a shaker amb l’equip. Perquè fa a l’alumnat, durant les 24 hores tot l’equip ha de estar disponible.